Home » Miten homeopatia toimii

Miten homeopatia toimii

Usein kysyttyä

Homeopatia on vanha hoitomuoto, mutta siitä herää myös paljon kysymyksiä. Tälle sivulle on kerätty joitain keskeisiä kysymys-vastaus-pareja.

Usein kysyttyjä kysymyksiä homeopatiasta: miten homeopatia toimii?

Mitä homeopatia oikein on?

Homeopatia on yli 200 vuotta vanha lääketieteen oppisuunta, joka perustuu tarkoin määriteltyihin periaatteisiin, joista tunnetuin lienee samankaltaisuuden periaate. Tämä tarkoittaa sitä, että aineet, jotka aiheuttavat oireita, voivat niitä myös parantaa. Esim. sipuli aiheuttaa kuorijalleen nuhan kaltaisia oireita: silmien kirvelyä ja vuotamista, nenän valumista: Allium Cepa, homeopaattisesti sipulista valmistettu lääkeaine, tulee usein kysymykseen nuhan hoidossa. Homeopatia on kokonaisvaltaista, lempeää lääketiedettä, jonka tavoitteena on vahvistaa potilaan omaa elinvoimaa ja siten auttaa potilasta parantumaan. Homeopatia sanana tulee kreikan sanoista ”homoios” ja ”pathos”, jotka tarkoittavat samankaltaista vaivaa. Homeopaattisen ajattelutavan mukaan ihmisen sairastuessa, sairastuu hänen elinvoimansa. Parantuminen tapahtuu, kun tämä voima saatetaan takaisin tasapainoon lääkkeitten energian avulla. Lääkkeitten energisoinnista käytetään homeopatiassa nimeä potenssointi. Potenssointi tarkoittaa lääkeaineen laimentamista tarkoin määrätyssä suhteessa. Mitä korkeampi luku lääkkeen nimen perässä on, sitä vähemmän siinä on alkuperäistä ainetta jäljellä. Mutta kummallista kyllä, sitä voimakkaammin se vaikuttaa elinvoimaasi.

Ovatko homeopaattiset aineet luonnonlääkkeitä? Miten ne testataan?

Homeopaattisia lääkkeitä valmistetaan monista eri aineista: kasveista, mineraaleista, eläimistä, kuten esim. mehiläisestä; alkuaineista, jopa suklaasta. Kaikki homeopaattiset lääkkeet testataan terveillä ihmisillä, ei koskaan eläimillä. Saamasi lääkkeet voivat olla tabletteja, pikkuruisia rakeita tai nestettä. Jos olet ensimmäistä kertaa homeopaattisessa hoidossa, saatat ihmetellä, miksi sinulle määrätään vain muutama pilleri ja sitten ”kuuri” loppuu. Homeopaattiset lääkkeet toimivat energiatasolla ja vaikka rakeitten nauttiminen loppuukin, lääkeaine jatkaa vaikutustaan vielä pitkään.

Voit lukea lisää luonnonlääkinnästä Suomen Luonnonlääketieteen Keskusliiton sivuilta.

Mitä vaivoja voidaan hoitaa homeopaattisesti?

Homeopatia on hoitomuoto, jonka avulla voidaan, kirurgiaa lukuunottamatta, hoitaa samoja vaivoja kuin koululääketieteelläkin.

Miksi samaan lääketieteelliseen vaivaan eri ihmiset saavat homeopaatilta eri lääkkeet?

Homeopatia hoitaa kaikkia potilaita yksilöinä, vaikka heillä olisi samanniminen vaiva. Jos esimerkiksi homeopaatin vastaanotolle tulee henkilö, jolla on kurkku kipeänä ja hänen kipunsa tuntuvat hyppelevän oikealta vasemmalle ja taas takaisin oikealle. Lisäksi hänen kipunsa helpottuvat, kun hän juo kuumaa teetä. Tämä potilas on eri homeopaattisesssa ainekuvassa kuin henkilö, joka myös valittaa kurkkukipua, joka tuntuu hyppelevän vasemmalta oikealle ja sitten taas takaisin vasemmalle. Lisäksi tämä potilas kokee omien oireittensa helpottavan, kun hän syö näkkileipää. Klikkaa tästä, jos haluat tietää, mistä lääkeaineista oli kyse.

Missä vaiheessa homeopaattinen hoito tulisi aloittaa?

Homeopatialla voidaan hoitaa akuutteja, nopeasti puhkeavia vaivoja yhtä hyvin kuin kroonisiakin tauteja. Mitä varhaisemmassa vaiheessa henkilö hakeutuu homepaattiseen hoitoon, sitä suuremmalla todennäköisyydellä hän myös saa siitä apua.

Voiko lapsia hoitaa homeopatialla?

Usein perhettä suunnitteleva pariskunta hakeutuu homeopaattiseen hoitoon jo ennen raskauden alkua. Samoin raskauden ajan eri vaivoissa ja synnytyksessä homeopatiasta on paljon apua. Lapset reagoivat homeopaattiseen hoitoon yleensä erittäin positiivisesti.Heille ei tavallisesti ole ehtinyt tulla kroonisia sairauksia ja usein homeopaattinen hoito toimiikin kaikkein pienimmillä ennalta ehkäisevänä terveyden hoitona.

Mitä homeopaattiseen hoitoon kuuluu?

Homeopaattisen hoidon voi periaatteessa jakaa kahteen osaan: a) potilashaastatteluun eli anamneesiin, jonka avulla määritellään, missä homeopaattisessa lääkeainekuvassa potilas on ja b) lääkehoitoon, joka vastaa potilaan kokonaisoirekuvaa. Lääkityksen vaikutusta ja tehoa seurataan jatkokäynneillä.

Miten kauan homeopaatin hoito kestää?

Joskus parantuminen saattaa tapahtua kuin ihmeen kautta jo ensimmäisen lääkkeen nauttimisen jälkeen. Kuitenkin pitkään jatkunut vaiva, joka on muuttunut krooniseksi, vaatii useampia hoitokertoja kuin esim. pikkulapsen nopeasti ilmestyneen korvatulehduksen hoito. Tapauskohtaisesti hoidon kesto vaihtelee parista kerrasta muutamaan kuukauteen. ** Ensimmäinen käynti kestää  tunnin. ** Seurantakäynnit tapahtuvat 4 – 6 viikon välein ja vievät n. puoli tuntia kerrallaan.

Mitä hoito maksaa, saako siitä KELA-korvausta?

Homeopaatti käyttää potilashaastatteluun tavallisesti 1 – 1 1/2 tuntia ja seurantakäynti vie reilun puoli tuntia. Sen lisäksi useimmat homeopaatit sisällyttävät lääkeaineen hinnan tarjottuun hoitoon. Riippuen homeopaatin kokemuksesta ja koulutuksesta, hinnat vaihdellevat nykyisin 60 – 100 €/ensimmäinen käynti. Lääkärihomeopaatin käynnistä voi saada KELA-korvauksen. Saattaa kuitenkin olla, että KELA-korvauksen jälkeenkin, lääkäreitten velottama, usein korkeampi lähtöpalkkio, jättää potilaan maksettavaksi yhtä suuren summan kuin muun homeopaatin palkkio ilman KELA-korvausta. Monessa Euroopan maassa voi jo saada korvausta tavallisen homeopaatin antamasta hoidosta, näin esim. Hollannissa ja Englannissa.

Miten valitsen itsehoidossa homeopaattisen aineen?

Homeopaattisen ”simillimumin”, eli mahdollisimman samankaltaisen lääkeaineen löytämiseksi, joudutaan kiinnittämään huomiota potilaan oireisiin vähän eri tavalla kuin tavallisia lääkkeitä otettaessa. Vaivan mahdollinen aiheuttaja on syytä pitää mielessä, sattuiko esim. työpaikalla jotakin ikävää (Staphysagria, Ignatia), vilustuiko potilas ulkona kylmässä tuulessa (Aconitum), kastuivatko ehkä hänen jalkineensa tms. (Pulsatilla, Silicea). Potilaan mielentilalla on myös merkitystä sairauden aikana: onko hän itkuinen ja kaipaa halausta (Pulsatilla), kiukkuinen (Chamomilla), vetäytyvä (Gelsemium) tms. vaikuttaa homeopaattisen lääkkeen valintaan. Kivun tuntemukset voivat niinikään auttaa oikean aineen valinnassa: esim. valittaako potilas polttavia kipuja (Arsenicum, Phosphorus, Sulph.), tuntuvatko kivut hyppelevän paikasta toiseen (Pulsatilla) jne. Mikä tekee olon pahemmaksi (<) tai paremmaksi (>), ts. nk. vaivaan liittyvät modaliteetit jne.

Voinko antaa useampaa ainetta kerrallaan tai nk. yhdistelmäaineita?

Homeopatiassa on erilaisia tapoja antaa lääkeaineita. Varsinkin Ranskassa ja Saksassa käytetään paljon yhdistelmäaineita ja ne toimivat hyvin. Yhdistelmäaineet sisältävät yleensä alhaisissa potensseissa tärkeimpiä, tiettyyn vaivaan vaikuttavia homeopaattisia aineita. Tietysti, jos ei ole varma, mitä homeopaattista ainetta voisi johonkin vaivaan antaa, on syytä kysyä neuvoa ammatti-ihmiseltä. Jos antaa useampia homeopaattisia valmisteita samanaikaisesti, ei yleensä aiheuta mitään vahinkoa potilaalle, kunhan ei käytä korkeita potensseja tai jatka härkäpäisesti annostelua, vaikka potilaan oireet eivät ala helpottua. Klassisessa homeopatiassa annetaan vain yksi aine kerrallaan.

Mitä tarkoitetaan konstituutti- eli rakennehoidolla homeopatiassa?

Rakennehoidolla tarkoitetaan yleensä potilaan kokonaisvaltaista hoitoa. Homeopaatti kartoittaa yksityiskohtaisesti potilaan fyysisten oireiden lisäksi myös hänen tunne- ja mielentilojaan päätyäkseen homeopaattiseen lääkeaineeseen, joka mahdollisimman laajasti vastaa potilaassa ilmeneviä oireita. Nk. klassisen homeopatian lähestymistapa on useimmiten juuri rakennehoidollinen. Kliininen homeopatia puolestaan keskittyy enemmän potilaan sairausoireitten hoitamiseen.

Miten lääkettä otetaan? Kuinka paljon kerrallaan?

Homeopaattisia aineita on saatavana sekä erilaisina ja eri kokoisina pillereinä, rakeina ja tabletteina että nestemäisenä. Rakeet tai pillerit otetaan suoraan kielelle, ne eivät maistu pahalta, ja niiden annetaan sulaa suussa. Nestemäisiä nautitaan yleensä tilkkasessa vettä. Pienelle lapselle annettavat tabletit tai rakeet on syytä hienontaa kahden lusikan välissä ja sirotella jauhe hänen kielelleen. HUOM! Homeopaattisen aineen teho määräytyy sen mukaisesti, missä potenssissa niitä otetaan ja kuinka usein, ei sen mukaan, kuinka paljon kerrallaan. Annoskoko: Mikäli tabletti- tai raemäärää ei ole erikseen mainittu, annetaan 1-2 kpl kerralla. Karkeana arviona voidaan ajatella kaikkein pienimpien, unikon siemenen kokoisten rakeitten vastaavan yhtä tablettia, kun annat niitä n.10 kpl kerralla. Nuppineulanpään kokoisia rakeita annostellessa 2 kpl vastaa yhtä tablettia. **Älä anna pienen rae-koon hämätä itseäsi! Ne toimivat yhtä tehokkaasti kuin suurempikokoiset tabletitkin. **Lapsille annettavien lääkkeiden määrä ei eroa aikuisille annosteltavista.

Voiko homeopaattisia lääkeaineita ottaa samanaikaisesti tavallisten lääkkeitten kanssa?

Tavalliset lääkkeet eivät ole este homeopaattisten aineitten käytölle. Homeopaatit kehottavat asiakkaitaan aina noudattamaan lääkärin antamia ohjeita. Jos ja kun sellainen hetki koittaa, että lääkitystä voidaan vähentää tai niistä voidaan luopua, se tapahtuu lääkärin kanssa yhteisymmärryksessä. Silloin kun potilas syö tavallisia lääkkeitä, homeopaattisia aineita toistetaan vähän useammin kuin jos asiakkaalla ei olisi mitään jatkuvaa lääkitystä.

Homeopaattisten aineitten ja alkoholin samanaikainen käyttö?

Alkoholin nauttiminen ei vaikuta homeopaattisten aineitten tehoon. Sen sijaan esim. kahvi, minttutee, voimakkaat mausteet tai jopa voimakkaasti tuoksuvat parta- tai hajuvedet voivat viedä homeopaattisilta aineilta vaikutusta.

Voiko laktoosi-intolerantikko ottaa homeopaattisia lääkkeitä?

Jos potilas on erityisen herkkä maitosokerille, hänelle voidaan määrätä homeopaattisia lääkkeitä nestemäisenä. Periaatteessa on myös mahdollista saada ksylitolipohjaisia homeopaattisia pillereitä.

Mistä voi päätellä, toimiiko valittu aine?

Yleensä homeopaattisen lääkeen nauttimisen jälkeen potilas voi kokea oireittensa voimistuvan tai pahenevan ja jonkin ajan kuluttua helpottuvan. Kyse on hänen elinvoimansa reaktiosta lääkkeeseen. Homeopaattisilla aineilla ei ole sivuvaikutuksia. Jos potilas reagoi yo. tavalla, voit olla varma, että antamasi aine toimii parantavasti. Tavallisesti oikein valitun homeopaattisen aineen vaikutukset ovat havaittavissa 15 – 30 minuutin sisällä antamisesta.

Entäpä, jos valittiin väärä lääke? Saanko sivuoireita?

Tavallisesti ei tapahdu mitään vahinkoa, jos olet antanut väärää lääkettä, sillä se ei ole samankaltaista potilaan oireisiin nähden, ts. ei aiheuta minkäänlaista reaktioita. Älä jatka kuitenkaan aineen annostelua, jos sillä ei ole mikäänlaista vaikutusta.

Kuinka turvallista on käyttää homeopaattisia aineita?

Homeopaattiset aineet ovat täysin turvallisia käyttää, kun muistat käyttää alhaisia potensseja etkä jatka lääkeaineen antamista sinnikkäästi, vaikka aine selvästi ei aikaansaa minkäänlaista reaktioita potilaassa. Kysy aina neuvoa ammattihomeopaatilta, jos omat taitosi eivät riitä.

D- vai C-potenssia?

Kirjaimet D ja C kertovat homeopaattisen aineen sekoitussuhteen: D merkitsee, että valmistetta on laimennettu 1:10 ja C puolestaan, että laimennussuhde on 1:100. Periaatteessa D- tai C-potenssin käytöllä ei ole suurta merkitystä kotihoidossa. Eri maissa on vakiintunut eri potenssien käyttö, esim. saksalaiset suosivat paljon D-potensseja. Korkeammissa potensseissa laimennokset ovat joka tapauksessa niin suuria, ettei niistä löydy molekyyliäkään alkuperäistä ainetta, olipa käytetty sekoitus sitten tapahtunut C- tai D-sarjassa.

Miten lääkkeitä tulisi säilyttää?

Valolta ja hajuilta suojaisassa paikassa. Vältä myös koskettamasta käsin toiselle henkilölle tarkoitettuja pillereitä.

Mistä homeopaattisia lääkeaineita saa?

Suomessa toimii useita homeopaattisia apteekkeja. Yliopiston apteekit myyvät ja tilaavat homeopaattisia lääkkeitä kautta maan. Myös luontaistuotekaupoista saa joitakin homeopaattisia lääkeaineita. Esimerkiksi Helsingissä, Hakaniemen apteekin yhteydessä toimiva Circlum Farmasia(puh. 09-773 84 231) toimittaa tilauksesta homeopaattisia lääkeaineita eri puolelle maata.

Mistä voin kysyä neuvoa homeopaattisesta hoidosta?

Useimmat homeopaattisia aineita myyvät apteekit ja luontaistuotekaupat neuvovat mielellään lääkkeitten käytöstä.

Mitä aineita kannattaa valita homeopaattiseen kotiapteekkiin?

Markkinoilla on myytävänä valmiita homeopaattisia Kotiapteekki-rasioita. Jokainen voi tietenkin koota oman homeopaattisen apteekkinsa vähitellen ja hankkia niitä aineita, joita perheessä eniten tarvitaan. **HUOMAA: Kotiapteekissa olisi hyvä olla esim. seuraavia homeopaattisia lääkeaineita:
  • Aconitum, Arnica, Arsenicum, Belladonna, Chamomilla, Cantharis,
  • Hepar sulphuris, Ledum, Nux vomica, Pulsatilla, Rhus toxicodendron.
Aineet voivat olla potenssissa 12 tai 30, mielellään eivät korkeammissa potensseissa, varsinkin, jos olet vasta aloittelija homeopaattisten valmisteiden käytössä. Valitsetko D-potenssia vai C-potenssia ei vaikuta käytännössä aineitten käyttöön. Voiteita: Vaikka homeopatiassa tavallisesti otetaan lääkkeitä sisäisesti, myös seuraavista voiteista on hyötyä: Arnica-voide, Calendula-voide, Hammamelis-voide Rhus-toxicodendron-voide, Traumeel-voide. Tippoja: Apteekissasi olisi hyvä olla myös Euphrasia-silmätippoja ja Calendula-tinktuuraa.

Homeopaattisten valmisteiden testaaminen

Lääkkeitten testaaminen ihmisillä on yksi homeopatian pääperiaatteita. Testi suoritetaan kaksoissokkotestinä. Testaajat ottavat tarkoin valvotuissa koeolosuhteissa testattavaa lääkeainetta niin kauan, kunnes heissä alkaa ilmaantua oireita, joita heillä ei aikaisemmin ole ollut. Näiden oireiden voidaan katsoa kuuluvaksi testattavaan lääkeaineeseen. Se mitä yleisesti kutsutaan esim. tavallisten lääkkeiden ”sivuvaikutuksiksi”, on homeopaattisesti tarkastellen itse asiassa ko. aineiden kokonaisvaikutuksia. Siis kaikki oireet ovatkin lääkeaineelle kuuluvia varsinaisia vaikutuksia.